Behandling

Vilken typ av behandling du behöver beror på orsaken till dina torra ögon och hur svåra dina besvär är. I vissa fall kan mer lättflytande ögondroppar passa medan en mer trögflytande droppe, som stannar längre på ögats yta, kan fungera bättre vid mer uttalade symtom.

Om du vaknar med torra ögon kan ögondroppar i gelform på kvällen vara ett bra komplement till andra tårersättningsmedel. Om inte besvären minskar med en en sorts tårersättning kan det hjälpa att byta produkt. Det är många gånger individuellt vilken droppe som passar. Konserveringsmedel i ögondroppar bör undvikas då de kan irritera ögat ytterligare. Om du använder tårersättningsmedel dagligen är droppar utan konserveringsmedel därför ett bättre alternativ. Konserveringsfria droppar rekommenderas även till dig som använder kontaktlinser då konserveringsmedlet missfärgar linserna.

Om du har haft dina besvär under en lång tid och provat olika receptfria behandlingar så bör du söka hjälp hos en ögonläkare.


Behandlingar som kan passa dig som har besvär med torra ögon

Här finns förslag på receptfria behandlingar som passar vid torra ögon. Det går bra att kombinera två behandlingar, t ex ögondroppar och långverkande gel.

Ocutears® Hydro+

Lindrar symtom på torra ögon och ögonproblem, smörjer och skyddar hornhinnan.

Hyprosan®

(hypromellos 3,2 mg/ml ögondroppar)
Ögondroppar som fungerar som den naturliga tårvätskan. Smörjer och fuktar ögats yta.

Cationorm®

Ögondroppar med en emulsion av mineraloljor som återfuktar, smörjer och skyddar ögat.

Oftagel®

(karbomer 2,5 mg/g ögongel)
Tårersättningsmedel i gelform med högre viskositet.


Några tips

Det finns några saker du själv kan göra för att undvika torra ögon eller lindra besvären:

Blinka ofta

Om man arbetar koncentrerat framför datorn är det lätt hänt att man blinkar för sällan. Varje blinkning fuktar ögat och fördelar tårfilmen jämt över ögat.

Placera datorskärmen på rätt höjd

Skärmen ska vara placerad så att blicken är riktad nedåt. Om skärmen är för högt placerad och ögonen vidöppna så avdunstar tårvätskan lättare, vilket kan skapa en torr känsla.

Gör pauser i datorarbetet och begränsa TV-tittande och läsning

Kom ihåg att blinka oftare när du sitter framför en datorskärm eller när du läser, och stäng ögonen eller titta bort från skärmen ungefär var 30:e minut.

Använd glasögon med rätt styrka

Om du är glasögonbärare bör du se till att glasögonen har rätt styrka för ditt synfel.

Konsultera optiker om du är kontaktlinsbärare

Diskutera med optikern om du behöver linser med ett högre innehåll av fukt eller om endagslinser kan vara ett bra alternativ för dig.

Undvik att vistas i miljöer med luftkonditionering, torr luft, damm, rök, kemiska ämnen och drag

Alla dessa faktorer kan irritera ögat, så det är bra om du har möjlighet att undvika dem. Luftfuktare kan ge en bättre inomhusluft.

Undvik blåst och hård vind

Använd glasögon eller solglasögon utomhus blåsiga dagar.

Se över din läkemedelsanvändning

Många läkemedel kan ge upphov till minskad produktion av tårvätska, prata med en läkare om du misstänker att det kan vara så. Även utvärtes läkemedel och ögonpreparat med konserveringsmedel kan påverka tårfilmens funktion negativt. Fråga på ett apotek om du vill veta mer om ett specifikt läkemedel.

Symtom

Vill du lära dig mer om de vanligaste symtomen och orsakerna till torra ögon?

Läs mer

Köp ögondroppar

Ögondroppar som tillför fukt utifrån och lindrar symtom vid torra ögon.

Läs mer