Vad orsakar röda ögon?

Röda ögon har de flesta av oss upplevt och är för det mesta ofarligt. Det kan bero på att du sovit för lite, eller ansträngt ögonen på något sätt. Det som orsakar rödheten är att blodkärlen i ögonytan utvidgats, eller brustit. Ifall du inte upplever några andra symtom, så kan det räcka med – och kännas skönt med en återfuktande ögondroppe. Det finns dock tillfällen när du behöver söka vård.

Röda ögon på grund av inflammation

Keratit, eller hornhinneinflammation uppkommer oftast på grund av en infektion och orsakar röda ögon. Andra vanliga symtom vid keratit är smärta, att ögonen tåras och synnedsättning. Om du använder kontaktlinser så löper du en högre risk. Inflammationen kan drabba båda ögonen samtidigt, men vanligen är det främst ett öga som drabbas. Om du misstänker att du har en inflammation i ögat så är det viktigt att du snabbt söker vård så att rätt behandling kan sättas in. Det finns väldigt elaka mikroorganismer (bakterier, virus eller svampar) som kan skada ögat allvarligt och som kan orsaka ärrbildning som leder till kronisk synnedsättning. Du som bär linser – ta med linsen till undersökningen så att läkaren kan göra en odling för att se vad som orsakat inflammationen. Under behandlingen är det linsförbud.

Skräp i ögat

Få saker är så irriterande som att få in skräp i ögat som får det att ömma och tåras och bli rött. Det skaver mot hornhinnan och känns obehagligt. Om du inte själv lyckas få rent ögat och obehaget fortsätter, sök vård. Även om skräpet kanske försvunnit så kan det ha orsakat en inflammation i ögat som kräver behandling med receptbelagda läkemedel.

Sår på hornhinnan

Sår på hornhinnan uppkommer oftast genom att till exempel en nagel eller en kvist skrapar mot ögat. Såret kan vara mycket smärtande eller skava och ögat tåras. Vanligtvis läker hornhinnan inom en till två dagar. Om ögat är ordentligt rött, värker och synen är avsevärt nedsatt ska du söka vård, liksom vid större sårskador och kraftigare blödningar i ögonlocken och huden runt ögat. Under natten är ögat lite torrare vilket kan leda till att ögonlocket rispar upp såret på nytt. Såret kan leda till inflammation och då krävs behandling med antibiotika.

Så, för att sammanfatta, om ett öga är rött under en längre tid, eller om det gör ont och du får problem att se – sök vård. Även ljuskänslighet är ett symtom som i kombination med övriga symtom bör tas på allvar. Det kan vara tecken på en allvarligare åkomma som kräver behandling med receptbelagda läkemedel. Om du vet med dig att du sovit för lite och är lite röd i ögonen på morgonkvisten utan några andra symtom så avvakta – det brukar ordna upp sig helt på egen hand.

NP-DED-SE-0006 nov 2020

Torra, trötta svidande ögon i samband med klimakteriet

När du är i klimakteriet så minskar östrogennivån och det påverkar hela kroppen. Vissa symtom är mer kända än andra...

Läs mer

Gråter du på jobbet?

Det är en helt vanlig dag på kontoret och du sitter framför datorn som du alltid gör. Tårarna strilar ner för kinderna...

Läs mer

Tillbaka till alla artiklar

Tillbaka